.
.
.
.
.
.

 

         
........

Školska lektira je nažalost česta gnjavaža i učenicima i roditeljima. Mjerilo po kojem dijete bira hoće li ju pročitati ili neće najčešće je broj stranica. Time već na prvi pogled dijete ostaje bez početne motivacije, izbjegava čitanje te očekuje Vašu pomoć (koju će naravno i dobiti jer znate da lektira mora biti napisana i predana). Ovakvim načinom se nažalost gubi ono najvažnije – razvijanje čitateljskih navika djeteta te njegovo samostalno doživljavanje književnog djela. 

U Cvjetnoj školici nudimo kreativan pristup lektiri. Učenici će školsku lektiru savladati kroz “dječje čajanke” na kojima djeca čitaju, slušaju i aktivno razgovaraju o književnim djelima. Kako bi na razne načine doživjeli pojedino književno djelo nudimo niz likovnih, glazbenih i tjelesnih aktivnosti vezanih uz priču, likove, doživljaj i dr. Zbog česte ekranizacije knjiga za djecu, učenici mogu pogledati filmove nastale prema knjizi koju čitaju te provesti usporedbu filma i pisanog djela. Time se upoznaju sa sadržajima medijske kulture (područje Hrvatskog jezika) koji su određeni od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), a često su u nastavi zanemareni.

Lektirna djela biramo prema interesu roditelja i učenika za pojedine naslove koji su određeni od strane MZOŠ-a. Analiziramo ih kroz nekoliko susreta („dječjih čajanki“), u zavisnosti od sadržajne ili neke druge moguće podjele djela na poglavlja. Nakon čitanja, učenici mogu samostalno napisati lektiru kod kuće ili u Cvjetnoj školici uz našu pomoć. Ukoliko ju pišu kod kuće, važno je da ju s djetetom pregledate i ispravite moguće gramatičke i/ili pravopisne pogreške. Napisanu lektiru možete donijeti i k nama kako bi ju pregledali i pohvalili Vaše dijete za odlično obavljen zadatak! 

 

........